אתחיל בבדיחה קצרה שהצחיקה אותי… 2 בוקרים רוכבים להם במדבר, האחד אומר לשני, שמעתי שלאינדיאנים יש שיטת חיזוי מדהימה. הם שמים אוזן על האדמה, מקשיבים ויכולים להגיד מה יקרה בעתיד…
ממשיכים לרכב ופתאום רואים אינדיאני שוכב על האדמה עם האוזן צמודה לקרקע והוא ממלמל לעצמו: " מרכבה….4 סוסים…2 לבנים… 2 שחורים.. 3 נוסעים בפנים, מזוודת מטען אדומה…" אחד הבוקרים מתפרץ ואומר "את כל זה אתה יודע רק מלשים את האוזן על האדמה ?" האינדיאני מרים את עיניו ועונה בשקט "איזה יודע, עברו פה לפני חצי שעה, דרסו אותי."
ככה אני מרגיש כל פעם ששר האוצר שלנו ממשיך לחפש דרכים יצירתיות כדי לעצור את שוק הנדל"ן. השוק כבר חבוט, מעוך, כאוב וחלש. אולי די ? אנשים צריכים לגור איפה שהוא. עדיף במקום נחמד עם אפשרויות תעסוקה וחינוך טוב. ואם אפשר קצת תרבות פנאי ומקומות בילוי…יש לך נוסחה מושלמת לתושבים מרוצים. התערבות לא בריאה בכוחות השוק אף פעם לא מניבה תוצאות חיוביות בטווח הרחוק. הניסיון לחנוק ביקושים גרם להזרמת הון רב לחו"ל. שמתם לב כמה פרסומות יש כרגע על נדל"ן מניב בחו"ל? ורנה, פלורידה, דטרויט (באמת ???) ברלין, ורשה ועוד אי אילו מקומות "רווחיים, בטוחים, נוחים, מושלמים וורודים" .
כל הפרסומים האלה לא התחילו מכיוון שהמקומות האלו באמת אטרקטיביים כל כך, אלא מכיוון שלאנשים יש קצת כסף בצד (דגש על קצת) ובארץ, לרכוש נדל"ן הפך למטרה כמעט בלתי אפשרית . דירה למגורים בלב תל אביב או ביישוב ירוק בשרון הפכה לחלום רחוק. אז פונים להשקעה קטנה, לפחות שתהיה חתיכת נדל"ן במשפחה… בחיפה כיום התשואה הממוצעת היא 3.4 % וזה לא כל כך מפתה. אז בלית ברירה, משקיעים פונים לחו"ל…מכר סיפר לי שבשנת 2016 עזבו את המדינה לצורך רכישת נדל"ן בחו"ל כ-200 מליון דולר. ובשנת 2017 כבר נפרדנו ממיליארד דולר !!! לא מדובר על חברות ענק או מיזמים עסקיים אלא על משקיעים פרטיים.
אז אפשר לאותת לכבוד שר האוצר, מר כחלון שיפסיק לחפש דרכים להמם את שוק הנדל"ן במכותיו. השוק כבר פצוע. איבד את המשיכה שלו. וזה בחיפה. עיר מבוקשת יחסית בעלת ביקושים גבוהים ושוק משקיעים חזק בזכות הטכניון והאוניברסיטה.
הרי כבר עכשיו קבלנים עוצרים בנייה כי קשה להם למכור. דירות יד שניה יושבות על המדף בממוצע כחודשיים יותר ממה שישבו על המדף בשנת 2017.
אגלה לכם סוד, גם בשנת 2017 זה לקח לא מעט זמן. היום בחיפה לוקח 244 יום בממוצע למכור דירה. בשנה שעברה לקח 190 יום.
ברגע שהתחלות הבניה יתמעטו, יהיה פחות מלאי ואז מנסיון, כשההיצע קטן המחירים עולים. הפתרון לדעתי הוא דווקא טיפול בייצוב שוק ההשכרה. הטבות לבעלי נכסים אשר יעשו חוזים ארוכי טווח בשכר דירה קבוע. מה שדוחף היום זוגות צעירים לרכוש זה החוסר וודאות בשוק השכירות. בעלי דירות מנצלים את מועדי החידוש כדי להרים טיפה את המחיר. משכירים לתקופות קצרות ובכך דוחפים את הזוגות הצעירים והמשפחות לחפש דירות בבעלות כדי לייצב את חייהם.
תנו לבעלי נכסים פטור ממס אם ישכירו חוזה ל 5 או עשר שנים, ותראו איך כל הזוגות הצעירים ישמחו לשכור נכס בשכר יציב, לתקופה ארוכת טווח. כמו בחו"ל. כשהשכירות יציבה ונוחה, הזוגות הצעירים לא ימהרו לרכוש נכס, אלא כשיש להם כסף והון עצמי גבוה. שוק הדיור יהיה יציב יותר וגם המשקיעים יחפשו נכסים למטרת השכרה יציבה וארוכת טווח. ולא סיבובים ופליפים.
הניוזלטר נכתב על ידי כרמל עדה, בעל תואר בסטטיסטיקה מאוניברסיטת חיפה ומתווך מורשה משרד המשפטים משנת 1994. הוא מיועד לגברים ונשים כאחד, ומהווה את דעתו האישית וניסיונו העסקי של כותב המאמר. אין לראות במאמר זה המלצה או הזמנה לפעולה.