מחיר למזדקן

אני כועס על שר האוצר. על אופן שבו הוא מטפל (או טיפל) במשבר מחירי הדירות. שלא תבינו אותי לא נכון, יש לי 3 ילדים ואני חושב שהמחירים קצת יצאו מפרופורציות ונכון לטפל במשבר המחירים. אני רוצה שהם יוכלו להיות מסוגלים לקנות לעצמם דירה או בית בלי לעשות קודם אקזיט.

עליית מחירי הדיור במדינת ישראל

אני כועס על שר האוצר. על אופן שבו הוא מטפל (או טיפל) במשבר מחירי הדירות. שלא תבינו אותי לא נכון, יש לי 3 ילדים ואני חושב שהמחירים קצת יצאו מפרופורציות ונכון לטפל במשבר המחירים. אני רוצה שהם יוכלו להיות מסוגלים לקנות לעצמם דירה או בית בלי לעשות קודם אקזיט. בקצב שבהם הדברים התגלגלו עד שנת 2016, זה לא היה מובן מאליו. הדרך שבה שר האוצר טיפל במשבר שגויה לדעתי לחלוטין.

הטבע של עליית מחיר הדיור

קפיטליזם טוען שבכוחות השוק לא צריך לנגוע. כל עוד יש מי שמוכן לשלם את המחיר, יהיה מי שימכור. וברגע שלא יהיה מי שיסכים לקנות, המחירים ירדו לבד ויתאזנו. קפיטליזם במיטבו. מה שהשתנה זה כוחות השוק, גידול טבעי באוכלוסייה, ריבית נמוכה, מלאי דירות נמוך ומשבר הבורסה ב 2008 היוו קרקע פורייה להתחלת החגיגה. אם מסתכלים על הנתונים הסטטיסטיים, רואים שעיקר העליות היו עד שנת 2013. משנת 2013 יש מגמת עלייה איטית יותר אבל הגרף ממשיך לטפס. הרי ידוע שבכלכלה, יש קשר ישיר בין ביקוש והציע. כשהביקוש עולה על ההיצע, המחיר עולה. כשההיפך קורה, המחיר יורד. בשביל זה לא צריך להיות שר אוצר או כלכלן בכיר.

כיצד מתמודדת המדינה עם עליית מחירי הדיור

אז להגדיל את ההיצע באופן מיידי קשה ( הרי אי – אפשר לייבא דירות מטורקיה כמו עגבניות או מים)... אז מה עושים ? מנסים לחנוק את הביקוש.  מורידים את המימון לדירה שניה ל 50%. מעלית את מחיר האשראי למשכנתאות. מעלים את מס הרכישה ל8% (הרי מי שיש לו כבר דירה בישראל הוא אויב הציבור).

כשכל זה לא מצליח, מגיעה תוכנית מחיר למשתכן. לתת לזוגות צעירים הזדמנות לרכוש נדל"ן תוך סבסוד הקרקעות ליזמים ומחיר נמוך באופן יחסי למחיר הסביבה. הרבה מעבר לקדנציה. ועד שהמאסה הקריטית של דירות תשווק, תמכר, תיבנה ותאוכלס... יעברו הרבה שנים לראיה, היום, 4 שנים אחרי שהוכרזה התוכנית נמסרו כ 5000 דירות.

למה מחיר למשתכן לא עוצר את עליית מחירי הדיור

דבר נוסף שהוא שכח, זה שבמקומות מבוקשים, אין צורך בתוכנית. יש יותר מדי קונים. באזורים פחות מבוקשים, פריפריה וכדומה, אין ביקוש רב. התוכנית עוזרת לשווק את הדירות אבל את זה גם השוק היה עושה לבדו. הרי הזוגות הצעירים לא בהכרח רוצים לגור בפריפריה. הם רוצים לגור בתל אביב, בחיפה, בנתניה וכל עיר מרכזית אחרת. הם לא רוצים לגור בפריפריה. חלקם נאלצים לעבור לשם מאילוצי תקציב. רובם עדיין עובדים במיקומים לוהטים יותר ולוטשים עיניים או מחכים להזדמנות. בקרית גת, מנהל שיווק של פרוייקט מספר לי שלא מצליחים למכור את כל הדירות של המחיר למשתכן.

אין מספיק נרשמים לתוכנית מחיר למשתכן

מצד שני, בפרויקט ברמת אלמוגי חיפה (שכונה מהיקרות בעיר) היו מספר דירות מחיר למשתכן משולבות בתוך פרויקט. 17 דירות במחיר למשתכן במחיר של 11500 ₪ למטר בממוצע. זאת כאשר שווי מ"ר חדש בסביבה שווה כ 20,000 ₪ למטר. הן נחטפו מן הסתם. או בשכונת הכרמל הירוק, בלב חיפה, רחוב נעמת. פרויקט מפואר של 38 דירות, הוצעו 9 דירות בהגרלה לפי 15000 ₪ למטר. מחיר זול לכל הדעות. למה זוג צעיר צריך דירה ראשונה ברמת אלמוגי? או בפרויקט יוקרה בנעמ"ת?  זה שקול לדירות מחיר למשתכן בכפר שמריהו. האם זה לא מפספס את המטרה ? ומדובר על דירות בודדות.  9 בנעמ"ת ו – 17 באלמוגי.

באיזה אזורים כן נרשמים לתוכנית מחיר למשתכן

עדיין, עשרות דירות כאן ומאות דירות שם לא סיפקו פתרון לכל עשרות אלפי הצעירים ששואפים ומעוניינים לרכוש דירה. זה רק שם אותם על המדף. הקפיא אותם. עכשיו הם על הקרח... מחכים. לאלמוגי הבא, מוותרים על קריית גת אבל נרשמים בהרצליה.

ואם דיברנו על הרצליה, אז להלן טבלה של פרוייקט מחיר למשתכן בהרצליה, שכונת גליל ים של קבלן בשם שבירו. מתוך 276 דירות, 221 שווקו במסלול מחיר למשתכן. הדירה הראשונה שקפצה לי לעין נמכרה ב 2,839,696 ₪ . היו שם גם דירות שנמכרו ב 3.5 מליון ₪ ויותר...

לסיכום

לי נראה שזה קצת מפספס את המטרה של מחיר למשתכן ולא ממש נותן פתרון לדיור עממי לזוגות צעירים. אני אפילו לא מתייחס לעלות הכללית של האוצר. סבסוד קרקעות. סבסוד דירות, עלות ישירה ל"הנחות" ועוד...כל זה מיסים שאנחנו עוד נשלם

בדרך כזאת או אחרת. אז שווקו קרקעות ל 100,000 יחידות דיור. נמסרו כ 5000 יחידות משנת 2015 (הכרזת התוכנית ) והרבה מדי קונים הועברו למדפי ההמתנה. האם אלה המספרים שיפתרו את משבר הדיור ? אני לא בטוח. מה שבטוח זה שבקצב הזה...כולנו נזדקן לפני שהמחירים ירדו. יש לי רעיון, הוא אפילו לא עולה כל כך הרבה כסף... אבל שר האוצר לא מכותב למאמרים האלה, והמאמר הזה כבר ארוך מדי, אז נעלה אותו במאמר הבא. 

למידע נוסף, חייגו: 04-8320111 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
דילוג לתוכן