פתרון קבוע לבעיה זמנית בשוק הדירות למגורים

בהישרדות יש מספר כללים. 4 דברים שצריך להשיג או למצוא. הראשון זה מים. אח"כ מחסה. אח"כ אש ולבסוף אוכל. מסתבר שאנחנו יכולים לשרוד 3 שבועות ללא מזון אמיתי ומוצק. ניסיתי להגיד את זה לעצמי אתמול בצהריים כשאיחרתי להאכיל את גופי… אם ככה הוא צועק אחרי שעה איחור, מעניין מה יגיד אחרי 3 שבועות… אבל זה לא העיקר.

החשיבות של רכישת דירה למגורים

העיקר הוא שדיור הוא די גבוה ברשימה. אפילו לפני אוכל. מתוך מודעות פרימיטיבית שאם תמצא אוכל, אבל לא יהיה לך איפה להסתתר כשמגיע האריה, לא תצטרך יותר אוכל. ואם יהיה לך איפה לגור, תוכל לצאת מדי פעם לקטוף גרגירים וללקט אגוזים ולחזור למחסה שלך. אז היום, אחרי שהתבייתנו (החיטה בייתה אותנו, או כך טוען נח הררי), אנחנו צריכים דירה. רוצים בטחון נפשי שיהיה לנו מקום לסגת אליו אחרי שליקטנו אגוזים כל היום במסדרונות של אינטל או איפה שאנחנו עובדים.

מגורים בדירה שכורה

רק שבשום מקום לא כתוב שזה חייב להיות דיור שלנו. ומכאן בעצם מתחילה הבעיה. בישראל אין חוקים בכל הנוגע לשכירות. דייר בשכירות נמצא ממש למטה בשרשרת החשיבות של מערכת הדיור. בעל הבית יכול לשנות כל שנה חוזה, להעלות שכ"ד (למען האמת, הוא גם יכול להוריד… אבל על זה שמעתי מעט מאוד). אז כל הדיירים בשכירות שצריכים לחדש חוזה, מתחילים להרגיש כמו ניצודים. חוששים שיעלו להם את השכ"ד, מצד אחד, הם יודעים שהם זורקים כסף, מצד שני, זה נוח. לא צריך להתעסק עם משכנתא. לא צריך לחפש עכשיו בית למגורים שזה החלטה"קבועה".

לעומת זאת, אני מכיר כמה אנשים שה"זמני " שלהם הרבה יותר "קבוע" מהקבוע של הרבה אנשים… אז מה עושים ?

מי שיכול להרשות לעצמו, עושה ככל שביכולתו לרכוש. מי שלא יכול להרשות לעצמו, נמצא בעמדה מאוד לא נוחה. אפילו נחותה. אז הוא ממשיך לרוץ על הגלגל ומתפלל שבעל הבית לא יעלה לו את השכר דירה.

פיצוץ בועת הנדלן

אם היו מחוקקים חוק קטן, שכבר דיברתי עליו לפני יותר משנה ביוני 2018, "שק חבטות או שוק נדל"ן בריא" , יש מצב שחלק מהרתיחה בשוק הייתה נרגעת.

צריך לייצר שקט לשוכרי דירות. צריך לתת להם בטחון שהם יכולים לגור בנכס 10 שנים ויותר. ששכר הדירה לא יקפוץ, אלא יוצמד לאינפלציה , שזה הוגן. או לעשות מדרגות כל כמה שנים. דבר שממילא יתאים את עצמו לשוק וההיפך. אבל אף אחד לא מוכן לגעת בנושא הזה.

פטור ממס על השכרת דירה

תדמיינו פטור ממיסים על שכירות בתנאי שהשכירות לא עלתה, או הטבת מס אם הדייר גר 5 שנים ומעלה בדירה. כל בעל בית מנוסה היה קופץ על זה. שכן המיסים הם כבר 10%. להחליף דייר זה כאב ראש למשכיר לפעמים לא פחות מאשר לשוכרים להחליף דירה. יש את הספקות לגבי מי יגיע. כמה זמן הדירה תעמוד ריקה (לא כולם גרים במדינת תל אביב). האם הדייר החדש יהיה נוח ואמין כמו הדייר היוצא וכו.

חוק הגנת הדייר בדירה שכורה

סיבה שהיום לא עושים זאת היא חוק קטן וישן שנקרא "חוק הגנת הדייר" (דבר שלא קיים למיטב ידיעתי בשום מדינה אחרת). עם קום המדינה, היה צנע וגם היה קשה לרכוש נדל"ן .מסתבר שלא רק היום קשה לרכוש נדל"ן, גם אז היה קשה… ואז לא היו מזגנים. אז המדינה יצרה את מציאות ה"דמי מפתח". תרכוש 30% בערך מהבעלות, ותהיה לך דירה לגור בה לכל חייך בשכר מוזל (אפסי למען האמת). עם מותך, הדירה תשוב לבעלים של הדירה. באותה תקופה, לא חשבו לעבור דירה כל כמה שנים, והמחשבה שתהיה לך דירה שתוכל לסיים בה את חייך נשמעה אופציה נפלאה. מי צריך יותר? (צריך לזכור שהעולם רק יצא ממלחמת העולם השניה וכמעט 40% מהעם היהודי הושמדו בשואה). אז דירת 2 חד' עד סוף ימי חייך ברחוב דיזינגוף בתל אביב (קצה העולם אז) נשמעה אופציה לא רעה בכלל.

שמתם לב שבכל חוזה, יש פסקה ארוכה ומודגשת, ממש בתחילת החוזה, אודות "אי-חלות חוקי הגנת הדייר". על מנת שלא יתבלבלו במקרה. אין כאן קייס של הגנת הדייר. זה שכירות חופשית. אבל עורכי הדין מזהירים, לא להשכיר לתקופה ארוכה על מנת שהדייר לא יטען לזכויות במקרקעין. לפנות דיירים אחרי כמה שנים ובשום פנים ואופן לא להשכיר ל10 שנים, כי אז "הדייר יטען לבעלות ". תאכלס, דייר שגר 10 שנים בדירה שלך, הוא באמת בעלים שלה, כי הוא כבר שילם את רובה בשכר הדירה… רק שחוזית, משפטית וקניינית, אין לו שום זכות. אז איפה הבעיה ?

הזינוק במחירי הדירות למגורים

הזמן עשה את שלו, והנדל"ן גם הוא המשיך לצמוח ולפתע, הדירה שסבא שילם עליה 10,000 לירות שווה הרבה יותר. עד כדי כך שבעל הדירה רק מחכה שסבא ימשיך במסע, רק לא בעודו בחיים. ואז התחילו הצרות של השוכרים בשכירות חופשית.

כיצד ניתן להקטין את הביקוש בשוק הנדלן

הגיע הזמן לעדכן את החוקים משנת 1942. לתת הטבות מס לבעלי דירות שישכירו לתקופה ארוכה לאותם שוכרים, בחוזים ארוכי טווח, אשר יקנו שקט נפשי לשוכר (וגם למשכיר) ויוציאו קונה אחד מהשוק. הרי נכתב בספרי כלכלה שאם אתה לא יכול לטפל בהיצע, אז תטפל בביקוש.

אי אפשר לייצר 100,000 דירות חסרות בחודש ולהשלים את הפער המתגלגל כבר שנים. אז לפחות תקטין את הביקוש ב50,000 ויצרת חצי פתרון.

מתחילים לראות עכשיו כל מיני פרסומים של דירות חדשות, מחברות קבלניות שמוצעות להשכרה. אבל גם זה לדעתי לא ממש פתרון, כי חברות צריכות להראות שורת רווח, ואז יחפשו דרכים להעלות שכ"ד (אלא אם יקבלו הטבות במיסוי).

שימו לב שאת הרעיון שכתבתי כאן לפני שנה, מישהו בברלין קרא, כי לפני כחודשיים הם הוציאו חוק שמקפיא את שכר הדירה ל 5 שנים. גם להם נמאס שמחירי הנדל"ן מטפסים בקצב מהיר מהרצוי. אז הם חיפשו פתרון. ואם יש משהו שהגרמנים מבינים בו, זה בפתרונות לבעיות מכל סוג…

תגיבו אם זה מעניין או לא, רלוונטי או לא, משעשע או לא. כדי שאדע אם להמשיך לכתוב או לא ?
עד הפעם הבאה…

למידע נוסף, חייגו: 04-8320111 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
דילוג לתוכן